Jump to content
Gatito

Juwel internal filter making noise and spitting out air

Recommended Posts

I've just downgraded from my Juwel Rio tank to a smaller 60L one. Set up and the filter is quiet/normal for a few seconds then it kind of hums and spits out a little burst of air.

I've taken the powerhead out and run it submerged in the tank and it's fine. I've also submerged it in its case to get any air out of the impellor chamber etc, then kept it surrounded by water as i put it back in place by blocking the holes in the casing. Is there air trapped in the black box housing somewhere near it? It must be a lot because it's run like this for a few days now and no end in sight. how do i fix this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

It sounds like there's air in the filter. Firstly, are you sure it's not drawing air into the filter? If so, is there any way you can flush the air that gets trapped in there out of the filter? Perhaps pumping some water in there with a siphon hose and blowing water into it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
It sounds like there's air in the filter. Firstly, are you sure it's not drawing air into the filter? If so, is there any way you can flush the air that gets trapped in there out of the filter? Perhaps pumping some water in there with a siphon hose and blowing water into it.

It's completely submerged when its running. I've just had a look and can't see any air pockets, wondering if its drawing air trapped in the filter media so having a tinker now

Share this post


Link to post
Share on other sites

Took everything out of filter box except powerhead and its mount/case, ran fine, then slowly added the media. Done the trick, I think there was a big air pocket trapped between the bags of media

Share this post


Link to post
Share on other sites

my Juwel filter does the same thing, I have to fill the water past the maximum line by about 4mm for it to stop burbling.

Every 2 or 3 weeks it starts again, I add another cup of water or 2 and it's quiet again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
my Juwel filter does the same thing, I have to fill the water past the maximum line by about 4mm for it to stop burbling.

Every 2 or 3 weeks it starts again, I add another cup of water or 2 and it's quiet again.

Thanks, yeah I went right to the max line and it stopped for a little bit. Has been doing it every now and again so I reposition the filter media and it comes right. Need to adjust the eheim bio balls I think & should sort permanently. Thanks for the tip!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...